RYBY

Ryby mají významné nutriční hodnoty a přináší organismu mnoho blahodárných účinků. Jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky s vysokou koncentrací kyselin Omega 3.

V první řadě jsou velice bohaté na velmi lehce stravitelné kvalitní bílkoviny.                      Představují cca 15-20 % z celkové váhy. Rybí maso má více či méně tuků, ale každopádně se nejedná o "špatné" tuky, které zvyšují cholesterol v krvi, ale o nenasycené tuky s vysokou koncentrací kyselin Omega 3. Tyto kyseliny jsou důležité při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a působí jako skutečné antioxidanty. Co se týče obsahu tuku v rybím mase, ten je velmi různorodý a pohybuje se zhruba v rozmezí mezi 0,5 % až 27 %. K nepodceňování je přítomnost fosfolipidů, tuků důležitých ke správné funkčnosti nervové soustavy. 

Ryby obsahují také minerální látky, především vápník, fosfor a jód. Z vitaminů je nejvíce přítomen vitamin A, ale výrazné jsou taktéž koncentrace vitaminu B e D. Rybích kostí se nemusíte bát. Syrové kosti  jsou pružné a tak nehrozí jejich zapíchnutí kdekoli v zažívacím traktu. Jsou také velmi dobře stravitelné. 

Mezi velmi libové ryby (kolem 1 % tuku) patří: treska, mořská štika, štika, candát atd. 

Mezi libové ryby (zhruba 4 % tuku) patří většina ryb, například: kapr obecný, mořský jazyk, mečoun atd. 

Tučné ryby jsou: úhoř (23,7 % říční, 19,6 % mořský), losos (12 %), makrela a sleď (11,1%) a ryby jako tuňák, pstruh a sardelky (8 %).